15. rész: Gazdasági tanulmányok németül – a Corvinus Egyetem DSG-programja

Milyen lehetőségei vannak egy magyarországi fiatalnak, ha érdekli a gazdaság és jól tud németül? A Corvinus Egyetem DSG-programjáról beszél Prof. Dr. Zsóka Ágnes, a program vezetője és Reményi Orsolya alumna. Az interjút Bogdán Róbert készítette, aki szintén itt tanul.

14. rész: Beás cigány kultúra Baranyában

A romák/cigányok alkotják a legnagyobb kisebbséget Magyarországon. Hozzájuk tartoznak a beások, akik közül sokan élnek a dél-magyarországi régióban. Zsifkovics Nikolett, Marian Maria és Evtoski Ana két baráttal, Orsós Ferenccel és Nyári Józseffel készítettek interjút a beás cigány kultúráról, nyelvről és személyes, romaként szerzett tapasztalataikról.

13. rész: Kétnyelvűség a családban


Mit nyernek azok a gyerekek, akik két anyanyelvvel nőnek fel? Mennyire kell a szülőknek következetesnek lenniük? Tokay Ágnes és Werner Gábor beszélnek a kétnyelvű nevelés során szülőként szerzett tapasztalataikról. Az interjút Csordás Krisztina és Mehring Fruzsina készítették.

12. rész: Vidéki vs. városi élet Németországban

Hol lehet jobban aludni? Hol érzi az ember magát nagyobb biztonságban? Hol nyitottabbak az emberek? És hol könnyebb, bankot rabolni? Pécsett dolgozó német kulturweit-önkéntesek, Livia Mannheimból, Evin Berlinből, Mona Jülichből és Sophie Fredenből egy vidám beszélgetés során hasonlították össze személyes tapasztalataikat a németországi vidéki és városi életről.

11. rész: Dél-magyarországi borvidékek

Pécs, Szekszárd, Tolna, Villány – Mit kell tudni a dél-magyarországi borvidékekről? Hogyan fejlődött a borászat a régióban és melyik fajták jellemzőek? Mehring István borjogász mesélt az interjúban Melina Hüstennek és lányának, Mehring Fruzsinak.

10. rész: Miért érdekli a fiatalokat a magyarországi német népzene?

Miért érdekli a fiatalokat a magyarországi német népzene? Nikolett Zsifkovics és Marieke Weiß erről beszélgettek négy különböző faluból származó fiatal zenésszel – Stefán Petrával, Kramm Andrással, Schram Andrással és Hahn Mártonnal.

9. rész: Német orvos- és fogorvostanhallgatók Pécsett

Gyakran lehet hallani a német nyelvet a pécsi belvárosban, általában az itt tanuló német orvostanhallgatók által. Louisa Larson és Marcel Kroll a pécsi egyetemen szerzett tapasztalataikról mesélnek és elárulják azt is, hogy hol lehet Pécsen belül leginkább a német hallgatókkal ismerkedni.

8. rész: Interjú a himesházi világbajnokkal, Michelisz Norberttel

Zsifkovics Nikolett és Csordás Krisztina magyarország legsikeresebb autóversenyzőjével, Michelisz Norberttel beszélgettek. A túraautó-világkupa (WTCR) 2019-es bajnoka egy kis magyarországi német faluban, a baranyai Himesházán (Nimmesch) nőtt fel. Az interjúban a magyarországi német identitásáról és a német nyelvről mesél.

7. rész: Ösztöndíjasok a Nemzetiségi Pedagógus Ösztöndíjprogramról

Érdekel a pedagógusi képzés? Azon gondolkozol, hogy óvodai- vagy tanári tanulmányokat folytass? A mai Zsifkovics Niki által készített adásunkban megtudhatod, hogy miért éri meg nemzetiségi pedagógus szakon tanulni – legyen az nappali vagy levelező képzés!

6. rész: Fellbach és Pécs testvérvárosi kapcsolata

Idén ünnepeljük a Pécs és a dél-németországi Fellbach közti testvérvárosi kapcsolat 35. évfordulóját. A partnerség létrejöttében a Lenau Egyesület is szerepet játszott. Beatrix Kant, a fellbachi Testvérvárosok Egyesületének elnöke mesélt Halmos Adélnak és Polgár Antóniának.